Voor 15:00u besteld, morgen geleverd
Gratis geleverd vanaf €125,-
Niet tevreden, geld terug!

Waarom kiezen voor DCA-kabels?

 

Het kiezen van de juiste kabels voor elektrische installaties is van vitaal belang voor de veiligheid van een gebouw. In deze blog bespreken we waarom DCA-kabels vaak de voorkeur genieten ten opzichte van andere kabelklasses, zoals ECA-kabels.

0k3a0895_lr
brandrisico-en-brandklasse-tabel-462w

Wat is DCA-brandklasse?

 

DCA-kabels zijn geclassificeerd volgens de Europese norm EN 13501-6 als kabels die brandbaar zijn en significant bijdragen aan de voortplanting van brand. Ze hebben echter aanvullende veiligheidskenmerken die ze geschikter maken voor diverse toepassingen dan kabels in de lagere ECA-klasse.

De voordelen van DCA-kabels

1-lagere-brandvoortplanting

DCA-kabels hebben een lagere bijdrage aan de voortplanting van brand dan ECA-kabels. Dit betekent dat een brand zich minder snel verspreidt, wat extra tijd geeft voor evacuatie en brandbestrijding.

2-betere-rookproductie

DCA-kabels kunnen gecertificeerd zijn met s1-, s2-, of s3-classificaties, wat aangeeft dat ze minder rook produceren. Minder rook betekent betere zichtbaarheid en minder schadelijke rookinhalatie voor mensen in het gebouw.

3-minder-branddruppels

DCA-kabels kunnen ook d0-, d1-, of d2-classificaties hebben, wat betekent dat ze minder of geen branddruppels produceren. Minder branddruppels helpen om secundaire brandhaarden te voorkomen en verhogen de veiligheid.

4-veiligere-gassen

DCA-kabels kunnen a1-, a2-, of a3-classificaties hebben, wat aangeeft dat ze minder corrosieve gassen produceren bij brand. Dit is veiliger voor zowel mensen als apparatuur.

Toepassingen van DCA-kabels


DCA-kabels zijn ideaal voor toepassingen waar een hoger niveau van brandveiligheid vereist is, maar waar de hoogste eisen (zoals B2ca) niet noodzakelijk zijn. Voorbeelden van dergelijke toepassingen zijn:

  • Kantoorgebouwen
  • Appartementencomplexen
  • Winkelcentra
  • Industriële installaties met aanvullende brandbeveiligingssystemen


DCA-kabels bieden een aanzienlijke verbetering in brandveiligheid ten opzichte van ECA-kabels. Ze beperken de voortplanting van brand, produceren minder rook en branddruppels, en geven minder schadelijke gassen vrij. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor een breed scala aan toepassingen waar veiligheid voorop staat.

Bij het kiezen van kabels voor uw installatie, is het raadzaam om altijd advies in te winnen bij een brandveiligheidsexpert of gecertificeerde installateur. Door te kiezen voor DCA-kabels draagt u bij aan een veiligere en meer brandveilige omgeving.